Home > Institut > novosti :Uspostava geološke zbirke u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu

Uspostava geološke zbirke u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu

Za Novosti
prof.dr.sc. Josip Halamić

 

Osim znanstveno-istraživačkog rada u području geoznanosti i izrade geoloških karata svih vrsta i namjena, zadaća Hrvatskog geološkog instituta (HGI), kao javnog znanstvenog instituta u sustavu znanosti R. Hrvatske, je i približavanje geologije kao jedne od četiriju temeljnih grana prirodnih znanosti mlađim naraštajima i javnosti uopće.

Tako je 2009. godine u Hrvatskom geološkom institutu osmišljen i pokrenut projekt postavljanja županijskih geoloških zbirki u osnovnim i srednjim školama diljem naše domovine. Zbirke se postavljaju temeljem iskazanog interesa pojedinih škola i osiguravanja vitrina, dok je terensko prikupljanje uzoraka, njihova obrada u laboratoriju i priprema za zbirku volonterski rad znanstvenika i tehničkog osoblja naše kuće. Prva takva zbirka postavljena je u Zadarskoj županiji u Osnovnoj školi Bartula Kašića.

Prošli mjesec je u sklopu tog projekta postavljena i druga geološka zbirka u nizu za Ličko-senjsku županiju u Osnovnoj školi Zrinskih i Frankopana u Otočcu. Inicijativu u ime škole pokrenula je ravnateljica profesorica Lucija Sekula. U ime HGI-a u izradi zbirke kao znanstvenici sudjelovali su Mirko Belak, Tonći Grgasović, Ivan Hećimović i Ajka Šorša, a kao tehničko osoblje Damir Galović i Antun Škrtić. Zbirka sadrži 49 geoloških uzoraka raspoređenih u 4 staklene vitrine, od čega je 30 uzoraka prikupljeno s raznih nalazišnih lokaliteta u Ličko-senjskoj županiji, a ostalih 19 pokriva karakteristične uzorke stijena iz cijele R. Hrvatske, koje ne izdanjuju na području te županije. Uz zbirku je postavljena i Geološka karta Ličko-senjske županije, dok će Geološka karta R. Hrvatske M 1:300.000 biti nakandno donirana i postavljena u školi. Uz zbirku se tiska i prigodni vodić kroz zbirku i geologiju županije, ali na žalost radi nedostatka novčanih sredstava taj dio posla trebati će pričekati bolja vremena. Zbirka će prvenstveno poslužiti u nastavne svrhe i to kao dopuna u nastavi iz geografije koja obrađuje i geološku građu Zemlje. Nadalje, omogućiti će svim zainteresiranim građanima upoznavanje s geološkom građom njihove županije, što do sada nisu imali prilike nigdje vidjeti. Postavljanje zbirke 6. ožujka 2013. godine bilo je popraćeno i tekstovima u lokalnom tisku te na lokalnim radio postajama.

naporan rad

Počeo je „naporan“ rad unošenja uzoraka u školu od kolega Mirka Belaka i Tonćija Grgasovića.

 

ravnatelj

Da se vidi da i ravnatelj Josip Halamić „naporno“ radi.

 

Ajka Šorša

Radi spolne ravnopravnosti kolegica Ajka Šorša je također prionula poslu.

 

ekipa HGI-a

Čitava ekipa HGI-a se s veseljem priprema za postavljanje zbirke.

 

uzorci

Uzorci pomno spakirani od kolega Damira Galovića i Antuna Škrtića nestrpljivo čekaju da „krenu“ u vitrine.

 

Mirko Belak

Kolega Mirko Belak uz stručnu raspravu pomno namješta svaki pojedini izložak.

 

postavljanje

Postavljanje je pod budnim nadzorom ravanteljice Lucije Sekula i kolegice Ajke Šorša.

 

mediji

Sve je popraćeno i detaljno zapisivano od strane sedme sile.

 

stroga kontrola

„Stroga“ kontrola i od strane profesora geografije Ivana Gomerčića.

 

stijene u vitrinama

Stijene su konačno u vitrinama i pod ključem čekaju prve radoznalce.

 

osmijeh ekipe HGI-a

Osmjeh na licima ekipe HGI-a kazuje da je sve prošlo u redu i da nijedan uzorak nije zaboravljen u Zagrebu.

 

geološka karta

I geološka karta Ličko-senjske županije našla je svoje mjesto „pod morem“.

 

primopredaja

Na kraju i službena primopredaja zbirke od strane ravnatelja HGI-a, Josipa Halamića, ravnateljici OŠ Zrinskih i Frankopana Luciji Sekula.