Home > Institut > Stručne službe

Stručne službe

 

U stručnim službama obavljaju se poslovi od općeg značaja vezani za djelatnost i rad Instituta, kao što su financijsko-računovodstveni poslovi, kadrovski poslovi, opći poslovi, čuvarski poslovi te ostali poslovi vezani uz održavanje zgrade Instituta i okoliša. Stručnim službama rukovodi pomoćnik ravnatelja za ekonomsko-financijske poslove. U okviru stručnih službi djeluje Informatička služba.

hgi

Informatička služba

Informatizacija Hrvatskog geološkog instituta započela je sredinom osamdestih godina prošlog stoljeća. Prva računalala su Sinclair i Apple IIc. 1986. prelazi se na PC platformu, informatizira se računovodstvo. U 90-tim počinje definiranje baza geoloških podataka, izrada digitalnih karata i korištenje pen plotera za njihov ispis.

Institut je ustanova članica CARNeta, Hrvatske akademske i znanstvene računalne mreže, od 1993. godine. U te pionirske dane brzina veze prema svijetu iznosila 28 Kbps, da bi u međuvremenu porasla na 100 Mbita.

2006. kreće se u projekt izrade jedinstvenog Geološkog informacijskog sustava, sa softverom koji je sposoban alfanumeričke podatke pretvoriti u različite vizualizacije, koje će biti dostupne i preko web sučelja.