Home > Institut > novosti :Nastup Sisačkih lađarica na Maratonu lađa 2017. - Zahvala

Nastup Sisačkih lađarica na Maratonu lađa 2017. - Zahvala

 

Udruga lađara Sisak osnovana je 2005. od kada redovno nastupa na Maratonu lađa te ostalim veslačkim natjecanjima u Republici Hrvatskoj. Maraton lađa je amatersko, sportsko natjecanje u utrci lađa – tradicionalnog neretvanskog plovila. Ove godine je održan 20. Maraton lađa i 4. Maraton lađarica. Lađari veslaju nizvodno od Metkovića do Ploča, duljine 22,5 km, dok lađarice veslaju uzvodno dionicom od Opuzena do Metkovića, duljine 9,5km.
Udruga lađara Sisak je ove godine godine imala i žensko pojačanje na Neretvi. U veljači 2017. oformljene su Sisačke lađarice. Sisačke lađarice čine sportašice, rekreativke ali i žene koje nikad nisu trenirale. Njihova imena su: Dunja Brletić, Ana-Marija Knežević, Ines Grgurinović, Ivona Hodak, Andrea Borić, Dunja Čurćija, Laura Medur, Katarina Knežević, Margareta Ðumbir, Marina Maričević Cerovac, Zvonka Stiperski, Ana-Maria Ðumbir, Iva Kurtić, Sanja Novaković, Karla Vorkapić.
Pet posada je sudjelovalo na 4. Maratonu lađa, održanog 10.kolovoza 2017. godine. U konkurenciji za medalje su sudjelovale : Gusarice i Metkovke iz Metkovića, Udruga za očuvanje baštine iz Opuzena, Nereide iz Bjelovara i Lađarice Sisak.
Dionicu od Opuzena do Metkovića najbrže je odveslala ekipa Gusarica i to drugu godinu za redom. Sisačke lađarice su osvojile četvrto mjesto. Djevojke su zadovoljne plasmanom, i iskustvom koje je utrka donijela. Hrabrost je bila pojaviti se tamo, a još veća hrabrost tu utrku završiti. Za sljedeću godinu će još jače, i još snažnije trenirati.
Ove godine Sisački lađari su nastupili 13. put na Maratonu lađa, održanom 12.kolovoza 2017.
Muška ekipa je u konkurenciji od 30 posada osvojila 14.mjesto, a liječnička intervencija u Pločama, dokaz je da su dečki veslali i preko svojih granica.
Zahvaljujemo se Hrvatskom geološkom institutu koji je financijski pomogao projekt Sisačke lađarice. Veliko hvala svima koji su nas podržali i navijali za nas.