Home > Institut > novosti :Poslovni razgovori s Kosovskom geološkom agencijom

Poslovni razgovori s Kosovskom geološkom agencijom

Za Novosti
prof.dr.sc. Josip Halamić

 

Na poziv Kosovske geološke agencije pri Ministarstvu ekonomskog razvoja Vlade Republike Kosova i vlasnika kompanije IMI Ballkanprojekt u vremenu od 8. do 10. srpnja 2013. godine ravnatelj Hrvatskog geološkog instituta-Hrvatske geološke službe (HGI-CGS), prof.dr.sc. Josip Halamić, dr.sc. Damir Slovenec, predstojnik Zavoda za geologiju i prof. Frok Prekpalaj, konzultant HGI-a boravili su u službenoj posjeti tim institucijama u Prištini.

 

Tijekom boravka obavljeni su razgovori s pomoćnikom ministra Ministarstva ekonomskog razvoja gospodinom Ganijem Koci, načelnikom Kosovske geološke agencije dr.sc. Ismetom Shala, gospodinom Sylejmanom Bejta (Kosovska geološka agencija), voditeljem Divizije za rudarstvo gospodinom Dukagjinom Shala, direktorom rudnika Trepça gospodinom Halilom Quela te direktorom kompanije IMI Ballkanprojekt gospodinom Ilmijem Binaku. Razgovaralo se o budućoj suradnji i pomoći oko organizacijskog strukturiranja Kosovske geološke agencije, zatim o suradnji na izradi litostratigrafskih geoloških karata te obuci stručnjaka Kosovske geološke agencije. Nadalje, razgovori su vođeni i oko suradnje na istraživanju i eksploataciji mineralnih sirovina, iskorištavanju geotermalne energije te na području geohazarda. Kao rezultat razgovora pripremljen je i Nacrt budućeg sporazuma o suradnji koji će nakon usuglašavanja biti potpisan u rujnu ove godine.

 

Kao terenski dio posjete, od strane direktora rudnika Trepça gospodina Halila Quela organiziran je i posjet rudniku olova i cinka Stari Trg te novo otvorenom muzeju minerala u Starom Trgu. Gospodin Sylejman Bejta (Kosovska geološka agencija) i vlasnik kompanije IMI Ballkanprojekt organizirali su posjet toplicama u Peći (Pećka Banja), gdje su s vlasnikom vođeni razgovori oko rješavanja geoloških i tehničkih problema pri eksploataciji termalne vode. Na kraju posjeta u suglasju s pomoćnikom ministra gospodinom Ganijem Koci dogovoreno je da će se odmah nakon potpisivanja Sporazuma o suradnji krenuti u njegovu realizaciju kroz prijedloge konkretnih zajedničkih projekata.

 

razgovor

Razgovor s gospodinom Ganijem Koci, pomoćnikom ministra Ministarstva ekonomskog razvoja Republike Kosovo.

 

priprema

Priprema za ulazak u jamu Stari Trg rudnika Trepça

 

delegacija

Delegacija ispred nove zgrade zbirke minerala u krugu rudnika Stari Trg

 

Razgledanje termalnog izvora u toplicama Peć (Pećka Banja)

 

bijeli drim

Kaptirani izvor rijeke Bijeli Drim