Home > Institut > Novosti > Izložba

Izložba "Fossil art"

Za novosti priredio dr. sc. Tvrtko Korbar

Autor: Prof. dr. Dolf Seilacher, Geologisches Institut, Universität Tübingen, Njemačka

Izložba dolazi u Hrvatsku u okviru proslave 100. obljetnice Hrvatskoga geološkog instituta, a ostvarena je u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejom iz Zagreba i Prirodoslovnim muzejom Rijeka.

Izložba «Fossil Art» autora prof. dr. D. Seilachera, svjetski poznatoga geologa i sedimentologa s Geološkog instituta Sveučilišta u Tübingenu, koncipirana je kao putujuća izložba s dvije bitne odrednice: riječ je o znanstvenom istraživanju ihnofosila (tragova koje su živi organizmi ostavili u stijeni) i drugih sedimentnih struktura, a istovremeno je i pokušaj da se golemi odljevci fascinantnih slojnih površina prikažu kao umjetnička djela te da se time i ne-znanstvenici privuku i zainteresiraju za geologiju.

Istraživačka skupina sa Sveučilišta u Tübingenu (Njemačka) i Sveučilišta Yale (SAD), na čelu s prof. dr. Seilacherom, godinama je proučavala stjenske zapise i kamene ploče na pet kontinenata, pa tako izložba obuhvaća primjere iz raznih krajeva svijeta, koji vremenski pokrivaju više od milijardu godina Zemljine povijesti.

Izložba je do sada postavljena u nizu prirodoslovnih muzeja ili srodnih institucija sjeverne Amerike, Japana, te nekoliko europskih zemalja (Danska, Švedska, Norveška, Poljska, Rumunjska…), gdje je izazvala veliku pozornost javnosti.

Tijekom lipnja i srpnja 2009. izložba će biti postavljena u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju u Zagrebu, a tijekom kolovoza u Prirodoslovnom muzeju u Rijeci.

fosili
fossil art
web dizajn