Home > Institut > Novosti : Geološka radionica u Eko-vrtiću Sisak Stari

Geološka radionica u Eko-vrtiću Sisak Stari

 

     Hrvatski geološki institut (HGI) je u sklopu svojih aktivnosti popularizacije geologije u društvu preuzeo ulogu dvogodišnjeg kumstva nad Eko vrtićem Sisak Stari u Sisku. Tim povodom ekipa HGI-a u sastavu Ajka Šorša, Erli Kovačević Galović, Staša Borović, Jasminka Martinjak i Josip Halamić, posjetila je 18. prosinca 2013. godine dječji vrtić.

Eko-vrtić Sisak Stari

Eko-vrtić Sisak Stari

Ekipa

Ekipa HGI-a i vrtića

 

Svrha posjeta je bila je da i djecu vrtićke dobi kroz mini radionice upoznamo sa zanimljivostima iz geologije. U vrtiću su nas srdačno dočekale gospođa Jelena Dadić, v.d. ravnateljica, tete gospođe Snježana Dobrinić i Mirjana Šebelj i pedagoginja gospođa Ivana Matijević te radoznali mališani puni pitanja.

 

     Nakon upoznavanja s djecom predškolske dobi i interaktivnog razgovora u kojem su mališani pokazali zavidno znanje o geologiji i geolozima (tete su ih već jako dobro pripremile za naš posjet :-) ), podijelili smo ih u četiri grupe za četiri različite radionice. Grupe su se izmjenjivale dok sva djeca nisu prošla sve radionice.
Upoznavanje

Upoznavanje s mališanima

Geolozi

Tko je to geolog?

 

Geolog

Kako Ivan vidi geologa :-)

Geolozi

Razvitak Zemlje i života

 

     Kolega Halamić je uz stručnu pomoć kolegice i kume vrtića Ajke Šorša pokazivao djeci raznovrsne uzorke stijena te njihov izgled pod mikroskopom. Također im je pokazao kako se klorovodičnom kiselinom u prirodi može razlikovati vapnenac od dolomita i nekarbonatnih stijena.

 

Stijene

Budući geolozi sa velikim zanimanjem proučavaju stijene

Mikroskop

Kako to kamen izgleda pod mikroskopom?

 

     Kolegica Erli Kovačević Galović je djeci pokazivala uzorke fosila u vapnencima i laporima te objašnjavala nastanak sedimentnih stijena i procese fosilizacije. Te je procese dodatno demonstrirala izrađujući zajedno s djecom „umjetne fosile˝, odnosno pozitivne i negativne otiske školjaka u gipsu metodom koju je razradio prof.dr.sc. T. Marjanac za radionice ˝Škola u prirodi˝.

 

Fosili

Kako nastaju fosili u gipsu

Fosil

Ponosna vlasnica fosila :-)

 

     Kolegica Staša Borović mališanima je objasnila kako voda pristiže u podzemlje i kako se formira vodonosnik. Kratkim pokusom dočarala im je što je to poroznost i kakve se šupljine nalaze između valutica šljunka i zrnaca pijeska te kojom ih brzinom voda može puniti i kretati se kroz njih. Osim toga razgovaralo se i o toplicama koje su djeca posjećivala s roditeljima te o načinu kako se voda zagrijava u podzemlju. Djeca su u razgovoru naučila da su hladne podzemne vode bolje zaštićene od onečišćenja od površinskih i da služe za vodoopskrbu. Termalne vode mogu se koristiti za rekreaciju te u medicinske i energetske svrhe.

 

     Mališani su podučili Kolegicu Jasminku Martinjak da je planeta Zemlja plavo zelene boje i objasnili joj zašto je to tako. No, ona je onda njima pokušala dočarati kako to Zemlja izgleda ispod površine izrađujući modele Zemlje od plastelina.

 

Zemlja

Da vidimo kako to Zemlja izgleda iznutra

 

Zemlja

U nedostatku plavog plastelina oceani su postali ljubičasti :-)

 

     Na kraju priče, djeca su naučila da se geolozi ne bave samo iskapanjem dinosaura i da geologija nije samo ono što je golim okom vidljivo nego nam pokazuje kako Zemlja izgleda i duboko ispod površine. Osim toga, naučili su da je pitka voda jedno od naših najvećih prirodnih bogatstava i da je treba čuvati od zagađenja. Oduševljeni mališani i tete pustili su nas da odemo samo uz obećanje da ćemo se vratiti s novim, interesantnim, idejama za radionice. Svi skupa se veselimo ponovnom druženju koje ćemo upriličiti u proljeće kada nam vrijeme dopusti da boravimo na otvorenom.