Home > Novosti > „Tajne mikrosvijeta Zlatne doline“, Gradski muzej Požega, 18.5-9.6.2017.

„Tajne mikrosvijeta Zlatne doline“, Gradski muzej Požega, 18.5-9.6.2017.

 

U okviru Međunarodnog dana muzeja u Požegi, 18.05.2017., a u susret Sedmoj međunarodnoj radionici „Neogen centralne i jugoistočne Europe“ (7th International Workshop on the "Neogene of Central and South Eastern Europe", Velika, 28.-31. svibanj, 2017, www.7ncsee2017.com), otvorena je izložba „Tajne mikrosvijeta Zlatne doline“, autorice dr. sc. Valentine Hajek-Tadesse, dr. sc. Ines Galović, dr. sc. Koraljke Bakrač i Monike Špišić mag. geol. Autorice su djelatnice Hrvatskog geološkog instituta i specijalistice su za mikrofosile (foraminifere, ostrakode, vapnenačke alge, vapnenački i kremični fitoplankton, organski fitoplankton, spore i pelud). U tehničkoj pripremi izložbe veliku pomoć su nam pružili kolege iz Zavoda za mineralne sirovine i Zavoda za hidrogeologiju i inženjersku geologiju na čemu im ovim putem zahvaljujemo.

Ovom izložbom želja je približiti posjetiteljima čudesan svijet mikrofosila koji čuvaju zapise prošlosti i pomažu nam kod rekonstrukcije paleookoliša: rijeke, jezera i more, a koji su se izmjenjivali tijekom miocena na prostoru Zlatne doline.

Uz izložbu za učenike je pripremljena i radionica na kojoj mogu pogledati prave mikrofosile pomoću mikroskopa te se upoznavati s mikro svijetom igrajući puzzle i memory s originalnim motivima mikrofosila.

Izložba je otvorena do 9. lipnja 2017. godine.

http://www.gmp.hr/item/290-tajne-mikrosvijeta-zlatne-doline.html