Home > Institut > novosti : Posjet djelatnika Alžirske geološke službe HGI-u

Posjet djelatnika Alžirske geološke službe HGI-u

 

Za Novosti
Prof. dr. sc. Josip Halamić

 

Od 11. do 14. srpnja 2016. godine u službenoj posjeti Hrvatskom geološkom institutu (HGI) boravili su kolege iz Alžirske geološke službe (Algerian Geological Survey Agency -ASGA) (www.asga.dz) iz Algera glavnog grada Alžira. U posjeti su bili Mr. LAMAOUCHE Djamel (Administration and Finances Director), Mr. FERHAT Benouda (Infrastructures Division Director) and ZERROUKI Arezki (Mineral Resource Director). ASGA je utemeljena 2014. godine i formirana je iz niza odjela koji su bili prije raspoređeni unutar raznih ministarstava i privatnih kompanija za eksploataciju mineralnih sirovina. Radi strukturiranja njihove institucije kolege je zanimalo kako je HGI strukturiran,kako je administrativno ustrojen te kakav je financijski management.
shema

 

Kolegama je kroz PP prezentacije predstavljen ustroj i kompletan djelokrug aktivnosti Instituta, kako na znanstvenom tako i na stručnom planu. Obilaskom svih laboratorija alžirski su se kolege imali prilike upoznati s raznim analitičkim instrumentima, kao i sa svim analitičkim tehnikama koje se primjenjuju u HGI-u. Posebice ih je zanimala mogućnost treninga njigovih stručnjaka. Osim toga posjetili su arhivu i knjižnicu HGI-a, te im je predstavljena i geološka zbirka presjeka geološke građe Republike Hrvatske. U sklopu toga predstavljena im je i izdavačka djelatnost Instituta te se razgovaralo i o mogućnosti razmjene časopisa.

shema
shema

 

shema
shema

 

shema
shema

 

shema
shema

 

U sklopu posjete, alžirskim kolegama priređen je i organiziran obilazak stare jezgre grada Zagreba.


shema
shema
shema

 

Osim toga organizirana je kratka ekskurzija preko Medvednice do Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini. Tamo su se upoznali s tijekom otkrivanja i iskapanja krapinskog neandertalca te antropološkim radom dr. sc. Dragutina Gorjanovića Krambergera.


shema
shema
shema

 

Na kraju boravka definiran je i draft sporazuma o međusobnoj suradnji koji će, nakon usuglašavanja biti potpisan tijekom jeseni ove godine.
Na odlasku, kolege iz ASGA uputili su formalnu pozivnicu za posjet djelatnika HGI-a njihovoj organizaciji tijekom narednog perioda.