Home > Institut > novosti

Internetska stranica Hrvatskog geološkog instituta u 2010. godini

http://www.hgi-cgs.hr/

Dr. sc. Miron Kovačić
Urednik web stranice HGI-CGS

Nova internetska stranica Hrvatskog geološkog instituta dostupna je javnosti od sredine 2009. godine. Prilikom njene izrade intencija je bila da ona bude suvremeni, elektronički davatelj informacija o Institutu dostupan u svakom trenutku svima u svijetu. Stranica sadrži podatke o povijesti Instituta, njegovoj strukturi, djelatnostima, zaposlenicima… Na njoj su detaljno opisani znanstveni istraživački projekti i značajni projekti koji se izvode za tržište.

nove web stranice

Usporedba posjećenosti web stranica od od 31.06. - 30. 12. (2010. i 2009. godina)

Podstranica Geoportal sadrži informacije o publikacijama HGI i mogućnostima njihove kupnje te o objavljenim radovima zaposlenika. U rubrici Novosti objavljuju se vijesti i reportaže o zbivanjima u Institutu i struci. Na toj stranici bio je opširno popraćen glavni događaj geološke struke u Hrvatskoj 2010. godine – 4. Hrvatski geološki kongres. Ova rubrika postaje svojevrsna ilustrirana novija povijest struke. Naime, njen se sadržaj ne briše već se stalno nadopunjuje novim informacijama. Sukladno zakonu, na web stranici se objavljuju natječaji, javna nabava i javni dokumenti Instituta. Stranica je linkovima povezana sa za struku relevantnim stranicama i s bazama podataka: „Tko je tko u hrvatskoj znanosti“ i „Hrvatska znanstvena bibliografija“.
S obzirom na prethodnu godinu, tijekom 2010. sadržaj stranice je znatno povećan. Stranica na kraju te godine sadrži 170 zasebnih, bogato ilustriranih podstranica (900 fotografija i grafičkih ilustracija) u izradi kojih je sudjelovalo više od 30 autora. Kada bi se objavljeni materijal tiskao, bilo bi to više od 1000 stranica A-4 formata. Prema količini objavljenog materijala web stranica je postala najveća edicija HGI.
Tijekom 2010. godine web stranicu je pogledalo 17.300 posjetitelja iz 79 zemalja, a posjećena je 25.700 puta. Najviše je posjeta iz Hrvatske, zatim slijede one iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Njemačke, Austrije, Crne gore, Italije, Makedonije, SAD, UK, i Francuske. Posjetitelji su prilikom posjeta pregledali 83.500 pojedinačnih stranica i na njima se prosječno zadržavali više od dvije minute. U radne dane stranicu posjeti i do 300 posjetitelja. S obzirom na broj posjetitelja web stranica je zasigurno najčitanija edicija HGI. Stranica je na Internetu rangirana ocjenom 6 od 10 što je za takav tip stranice iz male sredine visoka ocjena.
Zbog velikog broja posjetitelja iz inozemstava, kao i zbog želje da svima u svijetu pružimo  informacije o hrvatskoj geologiji i HGI, u pripremi je engleska verzija web stranice koja će biti puštena u rad tijekom 2011. godine.