Home > Institut > novosti

Pola godine novih internet stranica Hrvatskog geološkog instituta

Dr.sc. Miron Kovačić
Urednik web stranice HGI

Prva Internetska stranica Hrvatskog geološkog instituta načinjena je prije pet godina. Kako je bila siromašna sadržajem i od stvaranja se nije mijenjala bila je slabo posjećena. Zbog toga je odlučeno da se u okviru proslave 100 godina HGI-a izradi nova Internet stranica. Za nositelja tog posla, a kasnije urednika imenovan je koncem 2008. godine dr.sc. Miron Kovačić, a za tehničku potporu zadužen je gospodin Drago Puljić iz tvrtke Ekolibri.
Po koncepciji, sadržaju i programskoj osnovi nove web stranice su dizajnirane po zadnje važećim internetskim standardima, čime je omogućen pregled u svim internetskim preglednicima kao i osobama sa poteškoćama. Urednička koncepcija nove stranice je postati suvremeni, elektronički davatelj informacija o Institutu, njegovoj djelatnosti, zaposlenicima, projektima, događanjima, postignućima…, dostupan u svakom trenutku svima u svijetu, te biti stalno otvoren projekt koji će se neprestano razvijati, mijenjati i dopunjavati novim sadržajima.

nove web stranice

U tom smislu načinjena je struktura stranice koja je omogućila realizaciju takve koncepcije. U izradi 138 zasebnih, bogato grafički ilustriranih stranica različitih veličina sudjelovalo je dvadesetak autora. Količina objavljenog materijal kada bi se tiskao bilo bi veća od 400 stranica A- 4 formata, a upotpunjuje ih preko 630 fotografija i ilustracija.
Statističkim praćenjem web stranice HGI-a utvrđeno je da je stranicu od njenog puštanja u opticaj 2. lipnja pa do konca 2009. godine posjetilo 7.696 jedinstvenih posjetitelja. Mnogi od njih stranicu posjećuju višekratno tako da je u navedenom razdoblju stranica posjećena 11.550 puta, a ukupno je pregledano 45.500 pojedinačnih stranica. Tijekom radnih dana stranicu posjeti od 80 do 160, a tijekom neradnih dana 20 do 50 posjetitelja. Posjete web stranici HGI-a došle su iz 67 zemalja sa svih kontinenata. Najviše posjeta je iz Hrvatske i susjednih zemalja, a slijede one iz Njemačke, Austrije, Italije, Ujedinjenog kraljevstva i SAD. Podjednak broj posjetitelja koristi explorer i firefox, a vidljiv je trend stalnog porasta posjećenosti kao i Google ranking 6/10, čime hgi web postao najviše rangiran web sajt iz područja geologije na hrvatskom internet prostoru.
Zbog velikog interesa posjetitelja iz inozemstva tijekom 2010., osim stalne nadogradnje postojeće stranice, izradit će se i verzija stranice na Engleskom jeziku.

porast broja posjetitelja

Grafički prikaz broja posjetitelja web stranica HGI