Home > Institut > Novosti :Geolozi iz Češke u službenoj posjeti HGI-u

Geolozi iz Češke u službenoj posjeti HGI-u

 

     Na inicijativu veleposlanika Republike Češke u Republici Hrvatskoj, gospodina Martina Košatke, koji je također geolog, članovi udruge za ležišta mineralnih sirovina (ČALG – Češká asociace ložiskový geologů) posjetili su Hrvatski geološki insitut.

     U okviru tog posjeta delegacija je posjetila i Ministrastvo gospodarstva, Sektor za rudarstvo, gdje su vodili razgovore s načelnikom sektora dr.sc. Draganom Krasićem. Razgovor se vodio o državnoj politici osiguravanja zaliha mineralnih sirovina, zakonskoj regulativi u obje države što se tiče mineralnih sirovina i načinu pohranjivanja geoloških podataka.

     U Hrvatskom geološkom institutu delegacija čeških geologa prezentirala je područja djelovanja Češke geološke službe, dok je ravnatelj HGI izložio područje djelovanja našeg instituta. Nakon toga vodili su se razgovori i dogovori o ostvarivanju intenzivnije suradnje između tih dviju institucija.

     Drugog dan posjeta organiziran je posjet podzemnoj eksploataciji arhitektonsko-građevnog kamena u kamenolomu Kanfanar u Istri tvrtke KAMEN PAZIN d.d. iz Pazina. Nakon toga upriličen je i posjet postrojenju pilane u Pazinu, gdje su mr.sc. Ivan Cotman i gospodin Karmelo Krebl, dipl.ing.rud. upoznali goste s kompletnim procesom obrade AG-kamena.

     Treći dan češki geolozi otišli su u posjet rudniku žive u Idriji u R. Sloveniji, koji je organizirala kolegica Tatjana Dizdarević, voditeljica službe za zaštitu na radu Rudnika živega srebra Idrija d.o.o. .

     Nekoliko fotografija službenog posjeta čeških geologa možete pogledati u fotogaleriji ispod.