Home > Institut > Novosti > Otvaranje Geološke zbirke zadarske županije u OŠ Bartul Kašić u Zadru

Otvaranje Geološke zbirke zadarske županije u OŠ Bartul Kašić u Zadru

Za Novosti:  dr. sc. Josip Halamić

 

Nakon dvogodišnjeg rada i pripreme, 29. svibnja 2012. godine u OŠ Bartul Kašić u Zadru otvorena je Geološka zbirka zadarske županije, prva sistematizirana zbirka stijena u jednoj osnovnoj školi u R. Hrvatskoj. Geološku zbirku su na inicijativu prof. Dinka Marina osmislili djelatnici Hrvatskog geološkog instituta dr. sc. Mirko Belak, dr. sc. Josip Halamić, Ajka Šorša, dipl.ing.geol. i Ladislav Fuček, dipl.ing.geol.  Zbirka je popraćena knjigom koja služi kao priručnik učenicima za usvajanje znanja o stijenama njihove županije i R. Hrvatske te geologije općenito. U njoj je dat kratak opis geološke povijesti planeta Zemlje, geologije R. Hrvatske te geologije zadarske županije. Glavni dio posvećen je opisu izložaka u zbirci s mnoštvom fotografija.
Geološka zbirka biti će pomoć u nastavi iz predmeta geografija u okviru koje se drži nastava i iz geologije. Geologija je jedna od četiriju temeljnih grana prirodnih znanosti, pa je važno da učenici mogu uživo dotaknuti stijene koje ih okružuju u njihovom zavičaju i upoznati se sa zagonetnim svijetom minerala i kristala.
Otvaranje zbirke bilo je popraćeno prigodnom svečanošću koju su priredili učenici OŠ Bartul Kašić, a nazočni su bili, osim učenika škole, mnogi uzvanici iz tijela uprave kako zadarske županije tako i Grada Zadra, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, prof. iz Zagreba te mnogi profesori sa Sveučilišta u Zadru.

Hrvatski geološki institut

HGI-CGS
Sachsova 2
P.O.Box 268
HR-10000 Zagreb

T: +385 1 6160 888
F: +385 1 6144 718