Home > Institut > Novosti > Znanstvenici u gostima - Europski tjedan geoparkova

Znanstvenici u gostima - Europski tjedan geoparkova

Za Novosti:  Dr. sc. Valentina Hajek-Tadesse 

 

Tijekom obilježavanja Europskog tjedna geoparkova i projekta „Znanstvenici u gostima“ u  Geoparku Papuk  25.svibnja, 2012.godine, djelatnica Hrvatskog geološkog instituta Dr. sc. Valentina Hajek-Tadesse  održala je predavanja i radionice o mikrofosilima miocena koji su pronađeni na području Požeštine.
Prvo predavanje i radionicu održala je u OŠ Dobriša Cesarić u Požegi, a drugo u prostorijama Geoparka za učenike OŠ I. G. Kovačić iz Velike.


Djeca su kroz predavanja po prvi put otkrila  fosilni mikrosvijet. Za njih je to bio poseban doživljaj jer su nakon predavanja u radionici uspjeli i sami, aktivno pomoću lupe promatrati mikrofosile koji su prije 18.do 5,3 mil. godina živjeli u jezerima i moru požeškog kraja.


Uzbuđenje koje se otkrivalo na licima učenika koja su pratila predavanje kao i oduševljenje „malim fosilima“ probudilo je znatiželju za učenjem i istraživanjem. Na kraju pojam „mikro dimenzije“ više nije bio problem, djeca su ga usvojila i prihvatila postojanje oku nevidljivog  svijeta.

Hrvatski geološki institut

HGI-CGS
Sachsova 2
P.O.Box 268
HR-10000 Zagreb

T: +385 1 6160 888
F: +385 1 6144 718