Home > Institut > novosti : Doktorandica Dea Brunović dobila studentski projekt Innomara 2015

Doktorandica Dea Brunović dobila studentski projekt Innomara 2015

Za Novosti
Dr.sc. Nikolina Ilijanić

 

Studentica doktorskog studija oceanologije Dea Brunović dobila je istraživački projekt njemačke tvrtke Innomar za 2015. godinu. Njezin projekt je jedan od 3 studentska projekta kojima je odobreno financiranje među više od 15 prijava za istraživanja unutar Europe. Projekt je vezan za holocenska paleookolišna istraživanja koja se provode u Institutu, unutar projekta LoLADRIA, a njime će se provesti seizmička istraživanja iznimno plitkog jezera, Vranskog jezera kod Biograda te Pirovačkog zaljeva, s kojim je povezan (naslov projekta: „Submerged Holocene karst environments: in search for the missing link between Lake Vrana the largest lake in Croatia and the sea“). Tvrtka Innomar razvija najnoviju tehnologiju vezanu za geofizička istraživanja i posjeduje opremu koja je pogodna i za vrlo plitka jezera, te na ovaj način podupiru istraživačke projekte mladih doktoranada. Istraživanje će omogućiti detaljnu stratigrafiju sedimenata Vranskog jezera kod Biograda, kao i zaljeva, kako bi se razriješila interakcija između jezera i mora te utvrdili procesi koji su se odvijaju između njih tijekom prošlosti. Cilj je utvrditi geometriju potopljenih izvora i estavela za rekonstrukciju okolišnih promjena u ovom području i dizanje morske razine.

 

Seizmička istraživanja Vranskog jezera kod Biograda i Pirovačkog zaljeva bit će provedena tijekom lipnja 2015. godine, u trajanju od 2 tjedna. Rezultati istraživanja bit će evaluirani te će najbolji projekt biti prezentiran u časopisu Hydro International i tijekom konferencije Innomarovih korisnika „Seabed Acoustics 2015“ (studeni 2015, Rostock-Warnemunde, Njemačka)

 

http://www.innomar.com/student-projects-2015.php
https://loladria.wordpress.com/

 

Slika 1. Uređaj za seizmička istraživanja u ekstremno plitkim uvjetima, SES-2000 compact (Parametric Sub-botom Profiler, SBP)

 

Slika 2. SES-2000 compact parametric SBP profil iz područja Venecijanske lagune (dubina vode oko 0,7 m, penetracija sedimenata do 3 m).

 

Slika 3. Letak konferencije „Seabed Acoustics“ 2015 korisnika Innomarovih uređaja.