Home > Institut > Novosti :Znanstvenici Hrvatskog geološkog instituta sudjeluju u projektu oceanografskog istraživanja Ad-APTA jadranskog mora na znanstvenoistraživačkom brodu „RV Poseidon“ (krstarenje POS514)

Znanstvenici Hrvatskog geološkog instituta sudjeluju u projektu oceanografskog istraživanja Ad-APTA jadranskog mora na znanstvenoistraživačkom brodu „RV Poseidon“ (krstarenje POS514)

 

 

Znanstvenici Hrvatskog geološkog instituta sudjeluju u geološko-oceanografskom znanstvenoistraživačkom krstarenju Jadranskim morem s istraživačkim brodom RV „Poseidon“ (Helmholtz-Zentrum für Ozeanforschung Kiel) koje će trajati će 21 dan, u razdoblju od 27.05.-16.06.2017. Znanstvenoistraživačko krstarenje je zajednički projekt koji uključuje aktivno sudjelovanje četiri grupe istraživača iz Njemačke, Austrije, hrvatske i Italije. Krstarenje je dio zajedničkog projekta „Mikropaleontologija, aktuopaleontologija, te istraživanje nultog stanja okoliša na temelju morskih holocenskih i pleistocenskih sedimenata sjevernog i istočnog dijela Jadranskog mora: akronim- Ad-APTA (Micropaleontology, Actuopaleontology, and Environmental Baseline Study of the Holocene to latest Pleistocene in the northern and eastern Adriatic Sea basin (akronym: Ad-APTA: Ad Actuo-Paleontology Trans-Adriatic) . Voditelji projekta su Prof. Dr. Hartmut Schulz i Prof. Dr. James Nebelsick, Fachbereich Geowissenschaften, Tübingen University, a voditelji istraživačkih skupina iz ostalih zemalja su; Prof. Dr. Petra Heinz, Marine Palaeoecosystems,micropalaeontology, Institut für Paläontologie, Prof. dr. Martin Zuschin, Environmental Palaeontology, Invertebrate Palaeontology, University of Vienna, dr. Slobodan Miko, Hrvatski geološki institut i dr. Vanessa Rossana Cardin Oceanography Division-Experimental Oceanigraphy Group OGS-Trieste.

Istraživački brod Poseidon i karta planiranih lokacija uzorkovanja

 

Na brodu će raditi ukupno 11 znanstvenika uključujući dr. Nikolinu Ilijanić i dr. Ozrena Hasana iz Hrvatskog geološkog instituta kao dio istraživačke grupe koja radi na HRZZ-ovom projektu Lost Lake Landscapes of the Eastern Adriatic Shelf (LoLADRIA). Svrha krstarenja je prikupljanje uzoraka morske vode i sedimenata za istraživanja koja će obuhvatiti mikropaleontološka i sedimentološka istraživanja radi utvrđivanja nultog stanja okoliša na temelju analize morskih holocenskih i pleistocenskih sedimenata sjevernog i istočnog dijela Jadranskog mora. Ujedno će se provoditi hidrografska mjerenja CTD-om, fluorimetrom, te uzimanje uzoraka planktonskom mrežom i filtriranje uzoraka vode. Uzimanje uzoraka sedimenata obaviti će se pomoću grabila (Van Veen grab), frahm jezgrila, box corer, višestrukog jezgrila (multi corer) i gravitacijskog jezgrila (gravity corer) dužine do 10 m. Istraživanja u sklopu međunarodnog projekta Ad-APTA u potpunosti su kompatibilna s istraživanjima koja se provode u sklopu projekta LoLADRIA, pri čemu su znanstvenici HGI-a odgovorni za rad s gravitacijskim jezgrilom, višestrukim jezgrilom i frahm jezgrilom, te će provoditi sedimntološke, geokemijske i mineraloške analize sedimenata. Budući da će se dio analiza provoditi u HGI, rezultati će se objaviti u zajedničkim znanstvenim radovima, a ujedno će se koristiti za geološku kartu hrvatskog podmorja kao dio zajedničkog projekta Hrvatskog geološkog instituta i Hrvatskog hidrografskog instituta.

Više detalja o ovom istraživanju možete naći na stranicama projekta Lost Lake Landscapes of the Eastern Adriatic Shelf (https://loladria.wordpress.com/).

Rezanje dugih jezgara iz gravitacijskog jezgrila, te njihovo skladištenje u hladnjaku

Gravitacijsko jezgrilo (5 m) spremno za spuštanje u more; višestruko jezgrilo na palubi Poseidona; CTD sonda u moru

 

English version