Home > Institut > novosti : Objava za medije: Započeo projekt Svjetskog foruma o mineralnim sirovinama (World Forum on Raw Materials Project - FORAM)

Objava za medije:
Započeo projekt Svjetskog foruma o mineralnim sirovinama
(World Forum on Raw Materials Project - FORAM)

 

Za Novosti
Erli Kovačević Galović, dipl.ing.geol.
Željko Dedić,dipl.ing.geol.

  

Brussels, 30 studeni 2016.

Započeo projekt Svjetskog foruma o mineralnim sirovinama (World Forum on Raw Materials Project - FORAM) Objava za medije

Tijekom prvoj Tjedna mineralnih sirovina (Raw Materials Week) u Bruxellesu, u organizaciji Europske komisije pokrenut je FORAM projekt. To je dosad najveći zajednički pokušaj da se poboljša svjetska suradnja na osiguravanju pristupa, poticanju inovacija i jačanju održive eksploatacije, recikliranja i upotrebe mineralnih sirovina. Osim ključnih dionika iz vladinih tijela, istraživačkih institucija i industrija s područja Europe, projekt je okupio i partnere iz Japana, SAD-a i drugih država iz G20 skupine, kao i drugih ključnih država aktivnih u sektorima vezanim uz mineralne sirovine.

Kao što je naveo gosp. Marcin Sadowski, voditelj Sektora za mineralne sirovine u Izvršnoj agenciji Europske komisije za male i srednje poduzetnike (EASME), FORAM podržava EU strategiju međunarodne suradnje o mineralnim sirovinama te očekuje da će projekt znatno doprinijeti njenom uspjehu i međunarodnom prihvaćanju.

G. Mathias Schluep, voditelj projekta FORAM, iz Foruma o svjetskim resursima (World Resources Forum, WFM) sa sjedištem u Švicarskoj je rekao: ˝bit će ustanovljeni zajednički pristupi i rješenja za primarne i sekundarne mineralne sirovine˝.

Na događaj koji je organizirao domaćin Europska geološka služba (EuroGeoSurveys – EGS), okupilo se gotovo 100 sudionika, raspona od donositelja odluka, industrije, akademske zajednice i istraživačkih institucija. Donesen je zaključak da će ova ambiciozna inicijativa morati biti uključiva, otvorena i izgrađena na uspjesima srodnih europskih i globalnih inicijativa u ovom području.

G. Jaco Huisman, sa Sveučilišta Ujedinjenih naroda (United Nations University, UNU), zadužen za identifikaciju ključnih izazova i prioriteta FORAM projekta, rekao je: "Područje mineralnih sirovina je dinamična okolina s puno inicijativa i projekata. Međutim, mnogi dionici i dalje rade sa ograničenjima. Važno je pratiti relevantne tokove informacija, identificirati klastere i potaknuti ciljanu interakciju gdje je to potrebno. Naročito bi se trebala poboljšati komunikacija među dionicima u klasterima primarnih mineralnih sirovina i sekundarnog recikliranja kako bi se upotpunili podaci i poticala održiva opskrba mineralnim sirovinama za buduće generacije."

G. Vitor Correia, predsjednik Europske federacije geologa (European Federation of Geologists, EFG), također je naglasio potrebu stvaranja klastera dionika: "Danas se suočavamo s mnogo različitih vrsta ograničenja, kao što su nedostatak hrane ili vode u pojedinim dijelovima svijeta. Društvo ne vjeruje uvijek rudarskoj industriji, a postoji i nedostatak informacija. FORAM je dobra prilika da se različiti klasteri okupe i razgovaraju o tome kako možemo steći povjerenje zajednice te doprinijeti boljem upravljanju prirodnim resursima".

Zahvaljujući dinamičkom obliku radionice, sudionici su mogli sudjelovati u dijalogu, dijeliti ideje i izravno komunicirati s projektnim timom i članovima Savjetodavnog odbora. Prvi veliki javni događaj okvirno je planiran za ljeto 2018. Taj događaj će predstaviti predstojeće analize ove tematike, važne prepreke i mogućnosti za širu suradnju te će uključivati glavne globalne igrače. Svi zainteresirani su pozvani da iznesu svoje probleme i potrebe te da sudjeluju u oblikovanju preporuka za uspješno i učinkovito uspostavljanje Svjetskog foruma o mineralnim sirovinama u bliskoj budućnost.

 

Više informacija možete pronaći na sljedećim poveznicama:

www.foramproject.net

https://twitter.com/FORAM_project

https://www.facebook.com/foramproject/


Hrvatski geološki institut – Zavod za mineralne sirovine (sudionici u projektu):
      Erli Kovačević Galović, dipl.ing.geol.; Email: ekovacevic@hgi-cgs.hr
      Željko Dedić,dipl.ing.geol.; Email: zdedic@hgi-cgs.hr