Home > Institut > novosti : Održan EMODnet sastanak u Splitu

Održan EMODnet sastanak u Splitu

 

  

Krajem listopada 2016. godine završava druga faza EMODnet projekta (2013-2016), a pretposljednji sastanak geološke sekcije projekta, EMODNet-Geologije, održan je od 22.-23. ožujka u Splitu, pod organizacijom Hrvatskog hidrografskog instituta (Ranko Crmarić) i Hrvatskog geološkog instituta (Slobodan Miko). Split je ugostio 65 stručnjaka iz raznih područja geologije mora iz zemalja EU koje imaju izlaz na more, te Rusije, Ukranije, Turske, Crne Gore i Albanije. Projekt EMODnet financira Odjel za pomorstvo i ribarstvo Europske komisije (DG Mare) sa više od 20.000.000 eura, a sekcija „geologija mora“ financirana je sa 4.200.000 eura. Osnovni cilj EMODnet projekta jest omogućavanje javne dostupnosti već postojećih, ali fragmentiranih i dosad nedostupnih podataka o morskom okolišu. Podaci će biti dostupnim širokom spektru korisnika, uključujući komercijalne organizacije, javne uprave, znanstvene zajednice i građane. Kroz EMODnet će se povećati učinkovitost svih onih koji trebaju te podatke za planiranje i izgradnju novih off-shore objekata, procjenu rizika od erozije obale i praćenje morskih zaštićenih područja.

 

U sklopu sastanka, stručnjaci su prezentirali dosadašnji napredak pri prikupljanju raznih geoloških podataka europskih mora, predstavljenih preko pojedinih radnih paketa: WP 3-Granulometrijski sastav morskog dna („Sea bed substrate“, voditelj GTK, Finska), WP-4 Podmorska geologija („Sea-floor geology“, voditelj BGR, Njemačka), WP5-Migracija obale („Coastal behaviour“, voditelj TNO, Nizozemska), WP6-Geološki događaji („Geological events and probabilities“, voditelj ISPRA, Italija), WP7-Mineralne sirovine („Minerals“, voditelj GSI, Irska). Voditelji radnih paketa prikazali su karte koje su dosad izrađene na temelju prikupljenih podataka.

Na kraju sastanka organiziran je kratki izlet u grad Trogir, jedan od najljepših gradova na hrvatskoj obali, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, te turističko razgledavanje i samog grada Splita, u kojem se održao sastanak.

Slobodan Miko iz Hrvatskog geološkog instituta tom je prigodom prisustvovao na hrvatskoj nacionalnoj televiziji (HRT1) u emisiji „Dobro jutro, Hrvatska“, gdje je na kratkom javljanju iz Splita prezentirao projekt EMODnet-Geologija.

http://www.emodnet-geology.eu/emodnet/srv/eng/home

 

Pogledajte odličan video o važnosti promatranja mora i oceana:
https://www.youtube.com/watch?v=EQFWz3cIW1s

 

Otvaranje sastanka EMODnet-Geologija u Splitu, dr. sc. Nenad Leder iz Hrvatskog hidrografskog instituta i Slobodan Miko iz Hrvatskog geološkog instituta, u prostorijama Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, Sveučilišta u Splitu.

 

Slika 2. Voditelj projekta EMODnet-Geologija 2 dr. Alan Stevenson iz British Geological Surveya (BGS).

 

Slika 3. Zajednička fotografija sudionika sastanka EMODnet-Geologija u Splitu.

 

Slika 4. Dr. Kristine Ash izvještava o stanju predkvartarne geološke karte europskih mora.

 

Slika 5. Prezentacija dr. sc. Slobodana Mike o napretku izrade predkvartarne geološke karte jadranskog podmorja (izrađene u suradnji s Agencijom za ugljikovodike).

 

Slika 6. Dr. Alan Stevenson, dosadašnji voditelj EMODnet-Geologije 2 i dr. Henry Vallius iz GTK (Geological Survey of Finland), budući voditelj EMODnet-Geologije 3 (2017-2020), zatvaraju radni sastanak u Splitu.

 

Slika 7. Sudionici sastanka na pauzi za ručak, na kojem su mogli probati tradicionalne specijalitete iz Dalmacije (Poljički soparnik).

 

Slika 8. Splitska riva, jedan od zaštitnih znakova grada Splita.

 

Slika 9. Sudionici sastanka na turističkom razgledavanju kroz Split, nakon čega je slijedila večera u poznatom splitskom restoranu Tinel.

 

Slika 10. Ekskurzija u Trogir, gdje su sudionici mogli razgledati poznatu trogirsku katedralu.