Home > Institut > Novosti :Održana 7. međunarodna radionica o neogenu centralne i jugoistočne Europe

Održana 7. međunarodna radionica o neogenu centralne i jugoistočne Europe

 

U prostorijama Parka prirode Papuk i Geoparka Papuk u Velikoj od 28. do 31.05.2017. godine održana je sedma međunarodna radionica o neogenu centralne i jugoistočne Europe. Na radionici su sudjelovala osamdeset i dva znanstvenika iz osam EU država te iz Rusije i Turske.

Na otvorenju skupa nakon pozdravnih govora i kratkog filma naših domaćina iz Parka prirode Papuk, pozvani predavači održali su predavanja. Prvo pozvano predavanje održala je prof. dr. Jasenka Sremac s Prirodoslovno matematičkog fakulteta, Sveučilišta u Zagrebu, pod naslovom: „Amazing biodiversity of Miocene reefs“. Drugo predavanje „Neogene palaeogeography and basin evolution of the Western Carpathians“ održao je prof. dr. Michal Kováč, s Faculty of Natural Science, Comenius University iz Bratislave u Slovačkoj. Prof.dr. László Csontos iz MOL-a, Hungarian Oil and Gas Company iz Budimpešte održao je treće pozvano predavanje pod naslovom „Late inversions and uplifts in a rift basin: a Pannonian basin review.“

Prvi i treći dan radionice održavala su se znanstvena predavanja sudionika. Predavanja su bila podijeljena prema tematici u pet sekcija. Ukupno je održano dvadeset i pet predavanja, a u poster sekciji prezentirano je 20 znanstvenih radova. Sva predavanja pratila je zanimljiva akademska rasprava koja bi često bila nastavljena u pauzama i druženjima uz večeru. Prema zlatnom geološkom pravilu da nema skupa bez odlaska na teren, drugi dan radionice bio je rezerviran za terenski obilazak šest najreprezentativnijih neogenskih lokaliteta lociranih na Papuku, Požeškoj gori, Krndiji i Dilj gori. Zahvaljujući susretljivosti Veleučilišta u Požegi terenski dan završen je s posjetom podrumu Veleučilišta, gdje su sudionici skupa upoznali tradiciju njegovanja vinogradarstva i vinarstva na prostoru Požeške doline.

Prije zatvaranja radionice dr.sc. Brbara Studencka iz Polish Academy of Science Museum of the Earth u Varšavi predstavila je poljsku kandididaturu za organizaciju slijedeće osme radionice koja se treba održati 2019., za dvije godine. Poljska kandidatura prihvaćena je jednoglasno od strane svih prisutnih sudionika sedme radionice Neogena centralne i jugoistočne Europe.

Nakon zatvaranja Organizacijski Odbor primio je mnogo iskrenih pohvala za organizaciju skupa, a sudionici skupa posebno su bili očarani dobrodošlicom i širokim srcem Slavonaca.

U okviru skupa izdane su dvije publikacije: Knjiga sažetaka i Vodič ekskurzije. Važno je naglasiti da su organizaciju skupa podržali brojni donatori i sponzori kojima još jednom želimo zahvaliti jer su prepoznali važnost i vrijednost međunarodne znanstvene radionice održane u Velikoj.


Nekoliko fotografija snimljenih za vrijeme održavanja međunarodne radionice možete pogledati u fotogaleriji ispod.